Smartphones uit China zijn al enige jaren populair omdat ze vaak veel waar voor je geld bieden. Ook zul je niet snel iemand tegenkomen met hetzelfde toestel. Er zijn talloze modellen en ditto fabrikanten van smartphones en tablets waar veel mensen nog nooit van zullen hebben gehoord.
Westerse fabrikanten zoals HTC, Sony en Samsung kijken mee en hebben de trends omarmd die fabrikanten van ‘Chinaphones’ als eerste hebben gezet. Zo hebben veel toestellen van de grotere merken nu ook grote schermen, al zijn de resoluties niet altijd even hoog of de processors niet al te krachtig. Sommige fabrikanten, zoals OnePlus, Huawei en Xiaomi zijn druk bezig om ook buiten China de markt te veroveren. Daarbij moet gezegd worden dat Europa vaak als te kleine markt wordt gezien vergeleken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten of India.
Identieke hardware betekent niet per se dezelfde foto
Goedkopere toestellen hebben vaak camera’s met dezelfde sensor hardware als hun A-merk broertjes, en toch zijn de foto’s lang niet altijd zo goed als de cameraspecs doen vermoeden. Firmware en software moet deze hardware wel goed aansturen. Apple, Samsung en Google zijn daar veel beter in dan een kleine Chinese fabrikant. Uitgebreide reviews over prestaties, camera kwaliteit, scherm, accuduur en prijsvergelijkingen zijn te vinden op Kimovil.com.
Waar koop je een Chinees toestel?
Er zijn wederverkopers van Chinese smartphones in Europa, die in ruil voor een hogere toestelprijs zelf leveren vanuit Europa, waardoor je gegarandeerd geen gedoe hebt met douanekosten en bovendien op safe speelt met de garantie. Als je toch een toestel uit China wil importeren, zijn er zaken om rekening mee te houden. Probeer ten eerste waar mogelijk na te gaan of de verkoper van de telefoon die je koopt betrouwbaar is; pluis ervaringen online na en vraag op fora naar ervaringen van anderen.
Als je vanuit China importeert, heb je te maken met een douaneheffing. Die verschilt per toestel en leverancier. Zoek van tevoren op hoeveel dit is om onaangename verrassingen te voorkomen. Vaak gaat het om enkele tientjes, maar op de redactie van Tweakers hebben we meegemaakt dat een bezorger met een factuur van meer dan 60 euro voor de deur stond. Meer info over de kosten van importeren en bij welke shops je het beste kunt zijn, vind je in dit topic op Tweakers.
What’s in a name?
Het is goed om te weten dat er lang niet zo veel verschillende telefoons zijn als er namen circuleren. Sommige telefoons worden onder verschillende namen door verschillende fabrikanten aangeboden. XIaomi en “Redmi” bijvoorbeeld. Soms wijkt alleen de naam of het logo af, soms zijn er nog wat zaken aangepast. Aan de andere kant verschijnen van dezelfde telefoons ook uiteenlopende versies. Soms verschilt het werkgeheugen of de opslagcapaciteit, dan weer de accucapaciteit of de camera. Vaak is het een combinatie van die factoren. De Chinezen bieden keuzes die bekendere fabrikanten niet bieden en veel mensen vinden dat fijn.
Koop geen fake!
Tot slot bieden Chinese fabrikanten soms ook klonen aan van in het Westen bekende toestellen. Het importeren van zulke producten is strafbaar of balanceert op de grens van het strafbare en de toestellen zijn niet zo goed als het origineel. Check de reviews van het product en de leverancier.