Tech & GadgetsVaste lasten

Telefoon – besparen op toestel en abonnement

Hoe kies je het ideale abonnement dat bij je past? Als je kiest voor een abonnement mét telefoon, betaal je eenmalig voor het toestel en/of een maandelijks bedrag bovenop de abonnementskosten. Bij een Sim Only betaal je alleen de kosten voor het abonnement. Als je telefoon nog goed is, kun je kiezen voor een Sim Only abonnement. Dat kan vele euro’s per maand schelen.

  1. Check je huidige abonnement. Wat betaal je nu?
  2. Voldoet je huidige toestel of ben je toe aan een nieuwe?
  3. Hoeveel belminuten heb je nodig?
  4. Hoeveel MB’s aan data gebruik je per maand?
  5. Hoelang wil je maximaal aan je telefoonabonnement vastzitten?
  6. Hoeveel mag je abonnement (maandelijks) kosten?

Onlangs heb ik zelf een OnePlus telefoon gekocht via marktplaats. Het zou je kunnen verbazen hoeveel mensen elk jaar het nieuwste toestel willen. Prima, ik neem graag die van vorig jaar van je over! 🙂 Ook ben ik in 2018 overgestapt naar YouFone – een provider op het KPN-netwerk. Het scheelde ongeveer 50% in kosten vergeleken met Vodafone en ik ben een tevreden klant. Wil je €15 korting op je eerste YouFone factuur? Volg dan deze link.

Gratis telefoons bestaan niet

Ken je ze ook, mensen die vrolijk zeggen dat ze een duur toestel gratis of voor een prikkie bij hun nieuwe telefoonabonnement krijgen? Vaak is het goedkoper om een SIM Only met losse aanschaf van een toestel. Doe altijd de volgende rekensom!

Rekenvoorbeeld

Laten we een willekeurige aanbieding van google erbij pakken. Stel dat je een Samsung Galaxy S10 op het oog hebt. Ik heb de kosten vergeleken en daarbij aansluit- en verzendkosten buiten beschouwing gelaten. Overweeg ook Chinese merken zoals OnePlus of Xiaomi. Ik schreef er een blog over.

Abonnement met toestelLos toestel met SIM Only
Samsung Galaxy S10 128GB zonder bijbetalingLos toestel Samsung Galaxy S10 128GB: €553 (Bol.com)
KPN abonnement: 150 min / sms + 5GB data. Prijs p/m: €42 (2 jaar) *SIM Only Youfone abo: 200 min / sms + 6GB data. Prijs p/m: €10 (2 jaar) *
Totale kosten: €1008Totale kosten: €793

* YouFone gebruikt het netwerk van KPN. Het KPN abonnement biedt 5G ondersteuning maar dit Samsung toestel ondersteund enkel 4G. Waarom zou je er dan meer voor betalen?

Een bekende valkuil van een toestel met abonnement is dat de totale kosten flink kunnen oplopen. Waarom? Als je vergeet je abonnement na de looptijd te herzien. Je blijft dan onnodig lang een relatief hoge prijs betalen terwijl je je toestel al afbetaald hebt. Wees geen “slapende klant”, zet de einddatum van je contract in de agenda.

Mijn vader betaalde bijna een jaar te lang de volle mep

Sluit je toch een telefoonabonnement af met een toestel met een waarde van meer dan €250? Dan koop je een telefoon op afbetaling en gaat het om een krediet. Daarom geeft de telecomaanbieder dit aan het BKR door en dat kan financiële gevolgen hebben.

Netwerken en dekking

Nederland kent vier grote telefoon providers die elk een eigen netwerk hebben: Tele2, KPN, T-Mobile en Vodafone. Netwerken als Youfone en Ben – ook wel MVNO’s genoemd – gebruiken de netwerken van KPN, T-Mobile of Vodafone. De dekking van de mobiele netwerken verschilt niet veel; ze bereiken ieder zo’n 90% tot 99,5% van de Nederlandse smartphones.

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben met 95% de beste dekking binnen Nederland. Weten welke provider het beste mobiele netwerk aanbiedt in jouw buurt? Download de app van Open Signal. Bij mij in Amsterdam waren KPN en Vodafone het sterkst. Interessant artikel van Bellen.com over netwerk prestaties december 2020 – T-Mobile scoort het beste ‘op het platteland’, KPN in de steden.

Zijn 5G netwerken gevaarlijk? Nee.

Wat vind je er van?

Opgewonden
0
Blij
0
Verliefd
0
Weet niet
0
Hahaha
0

You may also like

Comments are closed.